Bývanie a záhrada

Ako uchovať potraviny zdravé a čerstvé?

Pravidelne vyrážame do obchodu, aby sme si domov priniesli suroviny na prípravu raňajok, obeda, desiaty aj večere. Nakupujeme si ich do zásoby tak, aby sme do obchodu nemuseli každý deň, využívame výhodné akcie. Aby to bolo naozaj výhodné, musíme tiež vedieť, ako potraviny správne uskladniť, aby boli zdravé a chutné.

V dnešnej dobe to už nejde bez chladničky

Predtým chladničky neexistovali, napriek tomu si ľudia dokázali zásoby na dlhšiu dobu uskladniť tak, aby ich po zvyšok roka mohli využívať. Ovocie, zeleninu aj mäso zavárali, huby, ovocie, zeleninu a bylinky sušili. Obľúbeným spôsobom bolo aj kvasenie alebo konzervácia pomocou solenia. Všetky tieto spôsoby môžete využiť aj vy. Počítajte ale s tým, že to bude vyžadovať čas a trpezlivosť. Že nič z toho nemáte? Stavte na chladničku.

Tá v dnešnej dobe nechýba takmer v žiadnej domácnosti, líšia sa len veľkosťou, vzhľadom a typom. Niekto si zaobstará zvlášť chladničku a zvlášť mrazničku, inú staví na kombinovaný spotrebič. Niekomu stačí malá chladnička, iný dá prednosť tej veľkej americkej.

Viete, že hoci je chladnička na skladovanie potravín nenahraditeľná, existujú potraviny, ktoré do nej nepatria? Príkladom je pečivo a ďalšie suché potraviny, zemiaky, cesnak, cibuľa, zázvor, citrusy, banány, melón, mango a pod. Tým je lepšie na kuchynskej linke. Podobne na tom sú aj paradajky a olivový olej.

Ako potraviny v chladničke správne skladovať?

Chlad je najbežnejší spôsob pre uchovanie potravín, nájdeme ho ako v chladničke, tak napríklad v pivnici. V chladničke by sa teplota mala pohybovať okolo 5 °C, každá potravina v nej potom má svoje miesto.

  • Do horných políc, kde je vyššia teplota, ukladajte vajíčka, otvorené konzervy, marmelády, zvyšky potravín a neotvorené syry.
  • Do stredných políc vložte mliečne výrobky, údeniny, zákusky a obložené chlebíčky.
  • Do dolných políc patrí mäso, mäsové výrobky, ryby a potraviny, ktoré majú krátku dobu trvanlivosti.
  • Pod spodnou policou bývajú aj spodné boxy a špeciálne zóny.Tie majú určené, čo do nich patrí, do nulovej zóny ukladajte mäso, do ďalších boxov ovocie a zeleninu.
  • Ďalším miestom, kam sa dajú ukladať potraviny, sú dvere chladničky.Mnohí z nás tam chybne dávajú vajcia, miesto tu ale namiesto nich majú vo vrchnej a strednej časti margaríny, maslo alebo majonéza, spodná časť je určená na skladovanie nápojov.

Tip na záver: Pozor na dátum spotreby

Aj to je pri výbere miesta, kam potraviny uložíme, zásadné. Potraviny s krátkou dobou spotreby by sme mali spotrebovať najskôr, preto by mali byť vpredu, zvyšok dajte za ne.