Naše zdravie

Nekompromisná biela čokoláda

čokolada Opäť stojíte v obchode pred vážnym rozhodnutím? Chcete si dopriať za štipku sladkého pôžitku, pritom viete, že prilepené kalórie na problematických partiách vám nepristanú? Avšak vraví sa, že čokoláda prospieva, ba dokonca aj lieči. A tak s čistým svedomím hopsa na ďalšiu presladenú tabličku!

Keďže ani zlatom  nie je všetko, čo sa blyští, nemožno sa nechať zlákať trblietavým obalom, prešpekulovanou reklamou a priotráviť sa cukrom-necukrom. Žiaľ, biela čokoláda patrí k tým lahôdkam, ktoré sú z odborného uhla pohľadu zasypané jednou kritikou za druhou. Prečo je to tak? Pretože existuje mnoho zdraviu výhodnejších alternatív pripravených z kvalitnej čokoládovej zmesi, lež vaše chuťové bunky sú stoj čo stoj zbláznené do bielej, presladenej tabličky.

Na to, aby ubolené telo i dušu zahojili dve čokoládové tabuľky, je nevyhnutné vyberať si spomedzi tých, čo obsahujú minimálne 70% kakaa. Hoci takéto horkasté pokušenie si len tak ľahko naše rozmaznané jazýčky nezíska, svojím vysokým obsahom antioxidantov a flavonoidov priaznivo pôsobí na srdce, cievy, krvný tlak a znižuje “zlý“ cholesterol. Ak aj vy patríte k tvrdohlavým pahltníkom, vedzte, že bežné tmavé mliečne čokolády obsahujú kalorické stužené margaríny a presladené kakaové náhrady, čím si, žiaľ, pod sebou pílime všetky zdravé konáre.

Nechajme tmavú čokoládu stmavnúť, venujme sa jej problematickejšej kolegyni – bielej čokoláde. Vo všeobecnosti ju mnohé zdravovedné analýzy vyháňajú na okraj čokoládovej spoločnosti a vravia o nej, že je oveľa tichším zabijakom než tmavé margarínové pochúťky.

Jej veľkým zdravotným mínusom je to, že neobsahuje ani kakao, ani kakaovú sušinu, teda nemožno v nej nájsť ani za štipku cenných flavonoidov. K ďalším faktom o bielej čokoláde zaraďujeme aj to, že nie je skúpa na cukor, za čo by sme ju vychvaľovať nemali. Až 60% bielej čokolády je vlastne jeden veľký cukrovar. Cukor nielenže patrí k návykovým látkam, ale ohrozuje aj srdcovo-cievny systém, spôsobuje krvácanie ďasien, zubné kazy, depresiu, podráždenosť, únavu a, samozrejme, cukrovku!

Milé maškrtné jazýčky, nedajte sa zlákať vôňou, farbou ani logom, pretože zdravie máme iba jedno, no čokoládových tabličiek sa nájdu milióny!

Foto: pixmac.sk, Patricia Figueira – flickr