Chudnutie a fitness

Na surovo

Pixmac000057684037Rozmýšľali ste ste niekedy o tom, aké to bolo v pradávnej minulosti, keď ľudia nevarili, neupravovali tepelne jedlo a stravovali sa len tak, na surovo? Nič im vtedy nechýbalo, nemali v jedle žiadne farbivá, chemikálie, pridané látky a nepoznali geneticky modifikované potraviny. Pozrime sa na našu stravu a zistíme, že sme z nej doslova vyrobili jed pre seba samých. Čoraz viac nezdravých potravín pridávame na taniere a vôbec pri tom nerozmýšľame, čo si nimi vkladáme do organizmu. Ak sa naozaj staráte o svoje zdravie a telo, potom by ste sa mohli zamyslieť nad čisto surovou stravou.

Ak nemáte dostatočnú vôľu alebo chtíč, tak aspoň väčšiu časť svojho jedálnička prerobte na surovo. Pomôžete tak nielen sebe, ale aj zvieratám! Tento druh stravy sa volá raw a ešte sa môže špecifikovať na raw vegan, čo znamená, že človek vypustí zo svojho stravovania aj živočíšne produkty a mäso. Takže žiadne surové ryby, mäso či vajíčka. Len ovocie, zelenina, orechy. Princípom raw stravy je tepelne neupravovať potraviny a jesť ich také, aké sú. Jednou z „odnoží“ je surová strava napríklad do štvrtej hodiny poobede, potom nasleduje vegánska, vysoko karbohydrátová strava.

Varením potraviny strácajú niektoré vitamíny, raw stravou ich príjmete všetky. V prípade raw-vegánstva sa nemusíte báť, že by ste prijali málo proteínov alebo že by vám úplne chýbali. Všetky potraviny ich prirodzene obsahujú a ak máte pochybnosti, zapisujte si všetky nutričné hodnoty zjedenej stravy počas dňa a budete tak mať istotu, že máte všetkého dostatok. Pripravte sa na možné pribudnutie váhy, keďže ovocie je plné cukru a vody, no tá pôjde časom dole. Dôraz je na slove časom! Nechcite zázraky zo dňa na deň, tie sa tak nedejú.

Takáto zmena v stravovaní je však naozaj extrémna, a preto ak sa na niečo také veľké chystáte, zoberte to pomalšie, a teda efektívnejšie. Obrovskou výhodou raw stravovania je to, že nestrácate čas varením a nakupovaním. Jediné, čo vás bude trápiť, je výber ovocia a dopravenie jeho množstva domov. Dávajte si pozor na nedozreté ovocie, ako sú zelené banány, tvrdé mango či avokádo. Dajte im doma čas na dozretie, napríklad avokádo rýchlo dozrie v papierovom sáčku s jablkami či banánmi, ananás na slnku a banánom stačí pár dní na čerstvom vzduchu.

Foto: pixmac.sk, Eric Petruno – flickr