Naše zdravie

Ideálny čas zaradiť do jedálnička jedlé gaštany!

Jeseň je bohatá nielen na premenlivosť počasia, ale aj na chutné a výživné dary prírody. Jednými z nich sú aj jedlé gaštany. Čas ich výskytu je naozaj veľmi obmedzený. Preto neseďte doma, vyberte sa do prírody a vychutnávajte si to, čo je skutočne zadarmo a také cenné pre naše zdravie.

V tomto období je to azda tá najefektívnejšia metóda, ako komplexne podporiť imunitný systém a rozhýbať metabolické procesy. Viacerí ich označujú za jednu z najlepších zásobární vitamínu C. Jedlé gaštany v ľudskom tele na seba viažu toxíny a ďalšie škodliviny, čím ho detoxikujú a skvele prečistia. Jedlé gaštany tak perfektne dokazujú, že existujú aj iné varianty ako len jarná očista organizmu.

Je však veľmi dôležité poznať rozdiel medzi nejedlým a jedlým gaštanom. Nejedlý je pagaštan konský, presne ten, z ktorého sa na jeseň zhotovujú rôzne dekorácie a postavičky. Špeciálnou úpravou je možné z nich pripraviť hojivé tinktúry a maste. Nie však v domácom prostredí a bez predchádzajúcich znalostí!

Pre svoje bezpečie a hlavne zdravie upriamte pozornosť na gaštan jedlý. V prírode je týchto listnatých stromov dosť a ich výživné plody je možné zbierať od konca septembra približne do začiatku novembra.

Jedlé gaštany sú vhodné pre diabetikov, ľudí trpiacich viacerými kožnými ochoreniami aj pre tehotné ženy. Sú výborným doplnkom k strave na optimalizovanie hladiny cholesterolu v krvi a na tvorbu červených krviniek. sú vhodné ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení. Zmierňujú bolesti hlavy a intenzívne migrénozné stavy. Zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Majú priaznivé účinky na činnosť mozgu, zlepšujú koncentráciu a vnímanie. Nenechajú nás teda prepadnúť jesennej úzkosti a melanchólii.

Príprava môže byť náročnejšia než samotný zber?!

Jedlé gaštany sa musia po nazbieraní veľmi rýchlo skonzumovať. Najprv ich dôkladne umyte a narežte kožku tak, aby ste príliš nezasiahli jedlé jadro. Odporúča sa nechať ich aspoň 45 – 60 minút pred úpravou namočené vo vlažnej vode.

Tak sa budete počas konzumácie ľahšie zbavovať šupky. Varte ich minimálne 15 minút a potom dajte na plech. Pečte ich, no pravidelne podlievajte, respektíve pokropte horúcou vodou. Dôležité je, aby boli sparené. Poniektorí pre lepší efekt vkladajú aj hrniec s horúcou vodou pod plech. Potom si už len pri teplom čaji alebo kávičke vychutnávajú pečené jedlé gaštany!

Foto: pixabay.com