Vianoce majú byť plné radosti a skvelého domáceho jedla. Súhlasíte? Potom pre vás máme tipy na sladké dezerty i sviatočné raňajky, ktoré rozvoňajú váš dom a vykúzlia úsmev na tvári vašim najbližším. S vianočnou edíciou nátierky Nutella® môžete vytvoriť jedinečné dobroty na každý deň. Veľa inšpirácie na vianočné pečenie, ale aj kreatívne tvorenie či výrobu priania môžete nájsť na www.nutella.com.
Vianočný francúzsky toast s nátierkou Nutella®
Na 4 toasty potrebujete:
- 8 plátkov hriankového chleba
- 3 vajcia
- ¼ šálky mlieka
- ½ lyžičky vanilky
- štipku soli
- 4 lyžice nátierky Nutella®, 1 lyžica na porciu
Postup:
V miske rozšľahajte vajcia, mlieko, vanilku a zmes nalejte do plytkej nádoby. Na doštičku položte 4 plátky chleba a pomocou vianočného vykrajovadla vykrojte stred každého plátku. Zvyšné 4 plátky ponechajte vcelku. Všetky kúsky chleba namočte do vaječnej zmesi. Na nepriľnavej panvici opečte každý kúsok z oboch strán do zlatista. Na 4 nevykrojené plátky chleba natrite nátierku Nutella® a každý z nich prikryte jedným vykrojeným plátkom. Nátierka Nutella® krásne zvýrazní vykrojený tvar.
Tip: Vykrojené kúsky chleba nemusíte vyhadzovať – môžete z nich vyrobiť malé francúzske toasty
Banánový chlebíček s brusnicami a orieškami s nátierkou Nutella®
Na 8 porcií potrebujete:
- 2 šálky hladkej múky
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžičku soli
- 2 veľmi zrelé banány, roztlačené
- 1 šálku kyslej smotany
- 1 veľké vajce
- 1 lyžicu vanilkového extraktu
- ¼ šálky masla, rozpusteného
- 1 šálku brusníc
- ½ šálky nasekaných orechov (ľubovoľná kombinácia vlašských orechov, pekanových orechov, kešu orechov, pistácií)
- 3 lyžice ovsených vločiek
- 8 lyžíc lieskovo-orieškovej nátierky Nutella®, 1 lyžica na porciu
Postup:
Do formy na biskupský chlebíček vložte papier na pečenie alebo ju vymažte olejom a vysypte múkou. V miske rozmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V druhej miske rozmiešajte banány, kyslú smotanu, vanilkový extrakt, vajcia a maslo. Tekutú zmes prelejte cez suchú a jemne všetko miešajte, aby vzniklo kypré, vlhké cesto. Pridajte brusnice a nasekané orechy. Cesto rozprestrite do pripravenej formy, posypte ovsenými vločkami a pečte 60 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Horná strana chlebíčka by mala byť vyklenutá a sfarbená dozlata, a po zapichnutí špáradla doprostred by na ňom nemali zostať zvyšky cesta. Nechajte chlebíček vo forme 15 minút vychladnúť a potom ho vyberte a nakrájajte. Podávajte s lieskovo-orieškovou nátierkou Nutella® na každom z plátkov.