Naše zdravie

Ako to na dovolenke neprehnať s exotickou kuchyňou

Na dovolenku sa vyberáme najmä z dôvodu, že si chceme užiť poriadny odpočinok od všetkého stereotypu, ktorý nás doma jednoducho neobíde. Popri tom sa samozrejme k tomu pridá aj chuť exotiky, ktorá je pre nás nepoznaná, a tak aj lákavá.

Nie sú to však len prírodné scenérie a more, ktoré doma nemáme. Tiež je to exotická strava, ktorá v mnohých prípadoch s našou kuchyňou nemá príliš veľa spoločného. Aby ste si dovolenku mohli užiť naozaj naplno, nemali by ste to preháňať v ničom.

Na čo nesmieme zabudnúť

Každé telo reaguje inak a človek by  si to mal uvedomovať. Pred tým, než sa vyberiete na slnečnú dovolenku, mali by ste si do batožiny pribaliť aj vhodné lieky, ktoré sa o váš pokazený žalúdok rýchlo postarajú. Nespoliehajte sa, že ich vždy nájdete priamo vo zvolenej destinácií, s tamojšími náhradami navyše nemusíte mať ani skúsenosti.

Asi celkom úplne sa človek na všetko pripraviť nemôže, no niektoré veci by mal predvídať. Pre krajný prípad si môžete z domu vziať malé zásoby pokrmov, no zbytočne to nepreháňajte. Medzinárodné kuchyne sú takmer v každom jednom hoteli a nakoniec All Inclusiv dovolenkové ponuky v Taliansku sa zas tak veľmi líšiť od tej našej kuchyne asi nebudú.

Kde sa skrýva hlavné riziko?

V prvom rade tam, kde sa pred ním dôkladne nepoistíte. Niekto môže síce preferovať zážitkovú formu výletov, kde sa nechá prekvapiť domácou kuchyňou, no naozaj by ste si mali dávať pozor.  Všetci veľmi dobre vedia, že najhoršie je to s vodou, a to najmä v afrických oblastiach, Egypte a Turecku. Samozrejme, že aj tu sa to rieši balíkom služieb, v ktorom by ste mali mať aj pitnú vodu bez obmedzenia, na čo si musíte dať pozor pri objednávaní dovolenky.

V týchto krajinách je makrobiotické zloženie vody odlišné od tej našej, s čím sa telo nemusí tak rýchlo vyrovnať. Tiež je dobré zvážiť ročné cestovné poistenie, pretože vás bude chrániť bez časového obmedzenia v danom roku. Priznajme si, že úhrada liečebných nákladov nie je najnižšia ani u nás doma. V cudzine vám to z väčšej časti môže preplatiť zvolená poisťovňa.

Ani pri potravinách neriskujte

Existujú bezpečné a rizikové potraviny. Oboje však môžu predstavovať riziko, najmä ak nemáte dobrý prehľad o ich spracovaní, čo je samozrejme v hoteloch dosť jasné. Viac menej by ste sa mali vyvarovať konzumácii vajec a mäsa, o ktorých dokonalom tepelnom spracovaní nemáte istotu.  Nemusí ísť vždy len o kvalitu a spracovanie potravín, v tomto období je aj vonkajšia teplota pre ich trvanlivosť oveľa horšia, než by ste si mysleli. Dokonca nepôsobia vysoké teploty príliš dobre ani na samotné trávenie, preto je konzumácia ťažších jedál horšia.

Foto: pixabay.com