O peniazoch a práci

Malé šetrenie môže urobiť rozdiel

Finančná gramotnosť je na Slovensku a najmä u ľudí bez ekonomického vysokoškolského vzdelania veľmi nízka. A práve z tohto dôvodu sa často stáva, že mladí ľudia sa dostávajú so nemalých dlhov, z ktorých je ťažký návrat späť. Je pre nich náročné pokryť bežné náklady na dennodenný život a o nejakých odložených peniazoch nemôže byť ani reč. Ako sa tejto situácii vyvarovať a zabezpečiť si finančne bezstarostný život?

Časy „prasiatok“

Pamätáte si tie detské časy, keď ste mali prasiatka a odkladali si drobné peniaze a keď sa naplnilo, tak ste ho vyprázdnili a mali celkom slušnú čiastku na niečo špeciálne? Tak si urobte niečo podobné, napríklad aj s väčšími hodnotami mincí. Vždy, keď budete mať päťdesiat centov a jedno euro v peňaženke, vyberte ich a odložte do pokladničky. Tie vám nebudú chýbať, ani si nevšimnete, že ste ich odobrali. Po pár mesiacoch uvidíte, že sa vám nazbiera slušná čiastka, ktorú si budete môcť odložiť na vkladnú knižku a postupne k nej pridávať ďalšie peniaze.

Časť výplaty bokom

Neraz sa vám určite stane, že dostanete mesačnú výplatu a ani neviete ako a je preč. Zrazu nemáte peniaze, našetrené nič, ale výdavky sa nezmenšili. Otvorte si jeden rezervný účet, kde si budete z každej výplaty odkladať pravidelne rovnakú sumu. Nemusí ísť o stovky eur, to by ste potom mali omnoho väčší problém na pokrytie mesačných nákladov. Odložte si desať alebo dvadsať eur a snažte sa tento účet nepoužívať. Mať ho ako rezervu na prípad núdze alebo ak si budete chcieť niečo väčšie dopriať.

Ak ani takto nebudete schopní finančne utiahnuť svoj život, začnite si písať výdavky a okamžite sa zbavte tých nepotrebných. Až kým to neuvidíte napísané na papieri, tak neuveríte, koľko sa dá ušetriť len rozumným hospodárením s peniazmi. Vyškrtnite to, čo nie je nevyhnutné pre potreby vás a vašej domácnosti a zrazu budete mať prostriedky navyše.

Foto: pixabay.com