Čím viac času a starostlivosti venujete pestovaniu kvásku, tým lepší chlieb vás čaká. Nachystajte si preto múku, vodu a spoznajte 6 výhod kváskového pečenia. Uľahčí vám ho domáca pekáreň.
Kvások nie je nič iné ako fermentovaná zmes múky s vodou. Kvasenie zaobstarajú enzýmy, ktoré rozkladajú škroby na jednoduché sacharidy. Tými sa živia kvasinky a baktérie prirodzene sa vyskytujúce v múke. Baktérie následne vytvárajú kyseliny zodpovedné za typickú chuť a kvasinky nakypria cesto.
V skratke – len z dvoch ingrediencií si s trochou šikovnosti vyrobíte skvelý základ pre pečenie koláčov, vianočiek, ale predovšetkým chleba. Nenechajte sa preto odradiť počiatočnými neúspechmi a trénujte pestovanie vlastného kvásku. Kváskový chlieb má totiž rad výhod:
- Chutí a vonia inak než kupovaný chleba z obchodu
Kváskové pečivo má špecificky kyslastú chuť i vôňu. Na prvýkrát vás možno prekvapí, ale rýchlo si ju zamilujete. Domáca pekáreň vám pomôže v tom, aby ste vždy docielili rovnakú chuť – výrazne ju totiž ovplyvňujú podmienky, v ktorých kvások rastie.
- Nejde o módu, ale o tisíc rokov overený postup
Prvý kváskový chlieb vraj ochutnali starí Egypťania zhruba pred 5 tisíc rokmi. Od tej doby sa jeho receptúra v podstate nezmenila. Aj preto je kváskové pečivo najzdravšie – náš organizmus mal dostatok času si naň zvyknúť.
- Je zdravý a neobsahuje toľko lepku
Múka obsahuje kyselinu fytinovú, ktorá nášmu zažívaciemu traktu príliš neprospieva. Pomalý proces kvasenia ju ale rozkladá a je preto lepšie stráviteľná. Z rovnakého dôvodu kváskové pečivo nevadí ani ľuďom citlivým na lepok.
- Kvások vám nikdy nedôjde
Akonáhle kvások raz vypestujete, na pečenie ho nespotrebujete celý. Zvyšok si preto schovajte do chladničky alebo usušte. Kedykoľvek ho potom môžete naštartovať pridaním vlažnej vody a znovu piecť.
- Dáva si na čas, o to dlhšie ale vydrží
Pečenie s droždím je síce až 10x rýchlejšie, kváskový chlieb ale vydrží čerstvý aj dlhšie ako týždeň. Vďaka svojej kyslosti totiž neláka baktérie a plesne. Keď ho po upečení necháte dva dni odstáť, je dokonca ešte lepší.
- Je poctivý už od základov
Možno ste ako malí chodili k pekárovi po rožky a milovali vôňu čerstvého pečiva. Alebo nechcete jesť priemyselné výrobky plné chémie. Osobné dôvody pre kváskové pečenie sú skrátka rôzne. Výsledkom je ale vždy poctivý domáci chlieb, u ktorého máte kontrolu nad každou jednotlivou prísadou.
Uľahčite si prácu s domácou pekárňou
Chytré domáce pekárne vám pomôžu nielen s prípravou cesta a pečením, ale aj prípravou kvásku. U pekární značky Sana si navyše sami prispôsobíte programy pečenia a vyrobíte si tak chlieb celkom podľa svojich predstáv.
Funkcia viacfázového kysnutia kvásku poskytne všetok komfort, ktorý počas svojho rastu potrebuje. Vy si tak môžete dopriať zdravý a chutný kváskový chlieb, aj keď práve nestíhate.