Chudnutie a fitness

Varte si doma

Trápi vás postava, nadbytočné kilogramy, ktorých sa nie a nie zbaviť alebo máte problémy s udržaním rodinného rozpočtu v norme, no vy sa aj napriek tomu ešte stále stravujete počas pracovnej obednej prestávky v závodnej jedálni alebo reštauráciách? Tak teda robíte hneď dve základné chyby, a to je cena jedál, ktorá je často neprimeraná a ich zloženie, ktoré vo väčšine ani nepoznáte, a teda vôbec neviete, čo všetko si dávate do svojho tela. Čo tak s nástupom jari nabehnúť na veľkú zmenu a začať si variť doma?

6dianka

Prvou výhodou varenia doma je finančná stránka pripravených jedál. Len si skúste porovnať cenu denného menu, ktorá je približne vo väčšine reštauráciách od troch do štyroch eur. Ak by ste si doma navarili obed, ktorý vám vydrží na dva dni, môžu sa z neho najesť aj iní členovia rodiny, vyjde vás približne na rovnakú cenu, a to z neho budú mať úžitok viacerí. Nie je vôbec nič zvláštne na tom, ak si obed zoberiete so sebou do práce a nebudete chodiť jedávať do reštaurácií. Vyhnete sa tak aj nástrahám v podobe dezertov či sladkých nápojov.

Zloženie je dôležité

Ďalším postrachom jedál z jedální či reštaurácií je ich zloženie. Ak patríte k tej skupine ľudí, ktorá si naozaj dáva dobrý pozor na to, čo zje, tu ste na zlej adrese. Nejde ani tak o prijaté kalórie, ako o kvalitu a typ použitých surovín. Vy sami najlepšie viete, aké ingrediencie a z čoho uvarené hotové jedlá sú pre vás prípustné. V závodných kuchyniach určite nebudú používať pri varení olivový alebo kokosový olej, určite nevymenia bielu múku za pohánkovú či špaldovú a množstvo používanej soli neobmedzia.

Varením doma si môžete korigovať aj množstvo. Určite sa vám nie raz stalo, že by vám porcia nestačila alebo, naopak, bola príliš. Doma si naložíte presne toľko, koľko potrebujete a budete si tak vedieť odsledovať okrem použitých surovín aj množstvo prijatých kalórií.

Ilustračné foto: pixabay.com