Bývanie a záhrada

Servírujte dokonale

Či už pripravujete slávnostné pohostenie pre rodinu alebo organizujete večierok v kruhu priateľov, servírovanie jedla by malo byť dokonalé. Jeme aj očami a správne predložené jedlo, už urobí prvý krok k tomu, aby ste za večeru pohostenie zožali úspech. Základy stolovania by preto mala poznať každá jedna správna gazdinka. Chcete sa patriť medzi ne? Nie je nič jednoduchšie. Prestrite slávnostný stôl, ľahko a štýlovo.

sada tanierov Sunflower

Ako má vyzerať slávnostné prestieranie?

Čo by teda na slávnostnom stole rozhodne nemalo chýbať? V prvom rade je to obrus. Ak to chcete skúsiť bez neho určite v strede stola umiestnite tenkú šerpu, ktorá mu dodá ten správny slávnostný nádych. Potom už stačí správne ukladať ostatné. Prichádzajú na radu sviatočné taniere. Uložte ich približne jeden palec od kraja stola. Pozor! Ak vlastníte jedálenské sady so vzorom ne jednom mieste, tanier otočte tak, aby bol vzor napravo.  Každému je jasné, že tanier na polievku by sa byť položený na plytkom tanieri. Ďalej tu máme príbor, ktorý má tiež svoje miesto. Položte ho po pravej strane taniera, tak aby jeho ostrie smerovalo dovnútra. Etiketa stolovania hovorí, že má ležať v jednej rovine s tanierom a zároveň vedľa neho. Polievková lyžica je umiestnená pri noži , zatiaľ čo vidlička na hlavné jedlo je po ľavej strane taniera. Ak podávate šalát pripravte si aj menšiu vidličku vedľa hlavnej vidličky. Vedľa nej, ale zároveň čo najďalej od nej, by mal byť aj papierový obrúsok zložený na polovicu.

Viete s čím má väčšina gazdiniek problém? Kam umiestniť vidličku, či lyžičku na dezert. Aj v tomto prípade je to jednoduché. Lyžičky patria vždy na pravú stranu k hlavnej lyžici, zatiaľ čo vidličky na ľavú stranu k ostatným vidličkám. Alebo dezertnú vidličku umiestnite nad tanier. Nad nôž potom príde pohár na nápoj k hlavnému chodu, nad lyžicu a dezertný lyžičku sa umiestni poháre na ďalšie nápoje.

A hostina sa môže začať

Nezabudnite ani na dotvorenie vo forme kvetov vo váze, sviečok, či malých dekorácií. Snažte sa ho farebne zladiť s obrusom a servítkami. Zaujímavo vyzerajú servítky podobné so vzorom aký majú jedálenské sady. Práve týmto spojením docielite skutočne neodolateľný efekt. No a potom sa hostina už môže začať.

K tomu aby vaša tabuľa vyzerala dokonale, nie sú potrebné drahé domáce potreby. Aj lacné taniere dokážu pôsobiť nadčasovo. Stačí skutočne venovať dostatok času premyslenej príprave stola. Len takto sa vám podarí slávnostná tabuľa, tak ako sa patrí. Vaši hostia určite ocenia, nie len chuť jedla, ale aj to na čom im ho podáte.

A ešte jedna rada na záver. Pri prestieraní, nezabúdajte na prípravu jedla. Pripálené, či nedorobené ho môžete servírovať aj na zlatom tanieri, chuť mu to naozaj nepridá. A toto je určite podstatný dôvod nato, aby ste si dopriali na všetko skutočne dostatok času.