Bývanie a záhrada

Niekoľko rád pre zanietené kuchárky, alebo ako si nesprotiviť varenie?

Trávite veľa času v kuchyni s prípravou jedla? Ten nekonečný čas, ktorý vám zaberie chystanie základných surovín a pomôcok, by ste stokrát využili na jednom prospešnom wellness pobyte? O pretrvávajúcom neporiadku na kuchynskej linke, v dreze či v samotných poličkách sa už z princípu radšej nevyjadrujete?

Každá z nás si pod pojmom modernej kuchyne predstavuje obraz nablýskanej, vyluxovanej miestnosti plnej praktických pomôcok, ktoré vraj uľahčujú varenie a šetria čas. Vraj, no len pod podmienkou, že sa v kuchyni pohybujete sviežim tempom a máte osvojený systém pohodlnej a rýchlej prípravy jedál! Inak sa len zbytočne vystavujete stresu z neúčelného a rozhodne aj nešetrného varenia, ktoré vašu domácnosť dokáže pripraviť o desiatky eur. Pritom vám nevnucujeme variť na niekoľko dní dopredu, pretože bez systematického rozvrhu vás aj praženica z dvoch vajíčok vyjde veľmi draho!

Pohybujte sa v kuchyni ako na bežiacom páse! Varte čokoľvek, no buďte ohľaduplná k energiám, surovinám a aj k svojim končatinám!

Ak dve gazdinky začnú kutrať v kuchyni tej tretej, nič dobré do ich vzájomných vzťahov to rozhodne neprinesie. Každá sme paňou vo svojej kuchyni, no ak sa nebudeme snažiť o vylepšenie a modernizáciu svojich zautomatizovaných návykov, možno si odoženieme aj tých najskromnejších hostí.

A vôbec nejde ani o to, či varíte podľa predlohy z kuchárskych knižiek alebo tak, ako ste sa to doma naučili. Ide len o to, aký postup práce uprednostňujete. My vám chceme našepkať, že bez poriadku a systematického ukladania varných pomôcok sa ako vášnivá kuchárka dlho v kuchyni neudržíte.

Rozhodli ste sa variť, piecť alebo nachystať rýchly studený šalát? Tak sa na chvíľu zastavte a rozhliadnite vôkol seba. Pred každým varením si kuchynskú linku upracte, všetko nepotrebné uložte na svoje miesto a špinavé riady buď vložte do myčky, alebo vyumývajte v dreze. Každá maličkosť, ktorú práve potrebovať nebudete, vás oberá o voľné miesto na linke.

Na očistenie a prípravu jednotlivých surovín si vyberajte najširšiu a najdlhšiu čas kuchynskej pracovnej dosky. Prečítajte si ešte raz a poriadne recept, po ruke majte vždy nevyhnutné suroviny, koreniny a všetky misy či rôzne ďalšie pomôcky nech nie sú v samých horných poličkách. Ukladajte ich vždy na rovnaké miesto, aby ste sa nemuseli zakaždým hrať na samopašné pátračky. Základnú príborovú výbavu, hrnce a pokrievky, alebo aspoň väčšiu časť z nich majte pred každou ďalšou prípravou jedla vyumývanú. Aj tieto maličkosti šetria vaším drahocenným časom!

Šetriť v kuchyni sa oplatí! Výdavky na energie a suroviny sa jednoznačne zúžia

Chystáte sa variť a potrebujte rýchlo naplniť varnú kanvicu či očistiť zeleninu? Ak naplno pretočíte kohútikom vody, situáciu si nijako nezľahčíte. Voda bude striekať kade-tade, zbytočné mláky po linke bude treba poutierať a straty zaplatiť. Platí, že ak potrebujete plný  hrniec vriacej vody, úspornejším krokom sa stane prevariť vodu v kanvici, ako čakať, kým zovrie na plynovom sporáku.

Mávnuť rukou by ste nemali ani nad tým, ako umiestňujete hrnce na sporák, pretože pokiaľ nekopírujú varnú plochu, plytvanie plynom vás môže pripraviť o ďalšie úspory. Rozhodne sa nebojte používať parné hrnce, no ak nimi nedisponujete, aj pokrievky majú svoj účel. Variť bez nich znamená oberať sa o čas a zvyšovať vlastné výdavky na energie. Varte jednoducho, rýchlo, no predovšetkým s láskou!

Foto: pixabay.com