Naše zdravie

Nevynechávajte jedlá

Vzdelanie v stravovaní je medzi ľuďmi, ktorí sa v tomto obore nepohybujú, ešte stále na veľmi nízkej úrovni. Najčastejšie je jediným zdrojom informácií len internet, kde nájdete aj také články, ktoré nie sú úplne relevantné a informácie v nich vedia byť poriadne zavádzajúce. Potom sa nie je čomu čudovať, ak sa dostanete do stavu, že vôbec neviete, čo je pre vás v stravovaní vhodné a ako sa dá schudnúť. A práve v takých situáciách robíte chyby.

Výdaj nerovná sa príjem

Nie je sa čomu čudovať, že pri toľkých informáciách, ktoré sa vo viacerých prípadoch ani veľmi nezhodujú, máte úplný chaos v tom, ako si zostaviť jedálniček a jediné, základné pravidlo, že je potrebné mať menší príjem kalórií ako ich denný výdaj, zoberiete po svojom a jednoducho začnete vynechávať jedlá. Veď tak predsa prijímate menej kalórií a tým pádom by ste mali aj automaticky chudnúť, je tak? No, bohužiaľ, taká pravda to nie je. Vy takto možno počas pár dní schudnete, ale dáte telu taký šok, že si začne robiť tukové zásoby zo všetkého, čo zjete. Zjednodušene povedané, váš metabolizmus nebude fungovať správne.

Tanier plný všetkého

Prečo by ste vynechávali jedlá, keď si ich môžete úplne bez výčitiek dopriať, len musíte sledovať, čo si vkladáte do úst. Nie je lepšie zostaviť si jedálniček tak, aby ste prijímali menej kalórií ako trápiť svoje telo tým, že si na tanier nedáte radšej vôbec nič? Naučte sa mať v každom svojom jedle dostatok bielkovín, a to či už vo forme mäsa, tofu, nízkotučného jogurtu, mozzarely či vajíčiek. Nezabúdajte na denný príjem zeleniny, ktorou si doslova preplňte každé jedlo. A zvyšnú časť doplňte sacharidmi v podobe batátov, obyčajných zemiakov či ryže.

Ak dosiahnete to, že svoj tanier budete mať nutrične vyvážený, nemusíte sa báť priberania a už vôbec nie vynechávania jedál. Netrápte svoje telo a nechoďte s ním do extrémov.

Foto: pixabay.com