Ostatné

Dobré víno pre každého

vínoVíno môžeme deliť na základné druhy a to samozrejme nie len biele, ružové ( rosé ) a červené. Vína ale aj sekty delíme aj na suché, polosuché, polosladké a sladké. Je bežne známy fakt, že jednotlivé odrody chutia rozdielne. Od čoho ale závisí výsledná chuť? V prvom rade je to počasie, teda teplota, pri ktorej bolo hrozno pestované. Ako je možné, že chuť vína závisí od teploty pestovania hrozna?

Hrozno, z ktorého sa víno vyrába, môže byť pestované buď v teplejšej alebo naopak v chladnejšej oblasti. Od toho samozrejme závisí aj rýchlosť, s ktorou hrozno dozrieva. Napríklad na Slovensku máme ešte aj na začiatku jesene teploty pomerne vysoké, to zaručí, že má hrozno dostatok času na dozrievanie. Tým sa kyslosť hrozien zničí. Naopak v chladnejších oblastiach sa víno pestuje v extrémnych podmienkach, čo znamená, že sa začne pestovať pri vysokých teplotách ale pri konci dozrievania je už teplota veľmi nízka. Takéto počasie má za následok inú chuť hrozna. Hrozno chutí kyslejšie a komplexnejšie a to sa prejaví aj vo víne. Takéto víno je vhodnejšie k jedlu, pretože kyslastá chuť vína lepšie zvýrazní chuť jedla.

Na koniec ešte pár informácií o delení vína podľa farby:

Biele víno je obľúbené predovšetkým vďaka svojej univerzálnosti. Výborne sa hodí k rybám, hydine, k šalátom ale aj k syrom. Prevažne sú vyrobené z bieleho hrozna – no nie je to pravidlo. Existujú aj biele vína vyrobené z červeného hrozna.

Ružové (rosé) vína sú jedinečné. Ideálne sú v letných horúčavách, pretože sa podávajú vždy chladené. Vyrábané sú z modrého hrozna.

Červené víno je tiež veľmi obľúbené a to aj vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam. Väčšinou sa jedná o suché víno ale nájdeme aj polosuché či sladké varianty.

Ak ste milovníkom dobrého vína, nebojte sa experimentovať a občas skúšajte nové chute.

Ilustračné foto: pixabay.com