Chudnutie a fitness

3 skvelé typy ako využívať pohánku v kuchyni

Zdravá kuchyňa sa čoraz viac dostáva do povedomia ľudí a poznatky o super potravinách sa šíria bleskovou rýchlosťou. Len čo niečo zachytíme, skúšame. Jeden veľký „boom“ zažíva aj stará známa potravina chudobných, ktorá obsahuje množstvo antioxidantov a zdraviu prospešného vitamínu P. Začnite používať vo svojej kuchyni pohánku! Neviete, ako na ňu? Tu sú skvelé tri typy na recepty z pohánky, ktoré si zamilujete.

  1. Pohánková kaša

Ak ste milovníkom ovsenej kaše, tak skúste rozšíriť vaše obzory o kašu z pohánky. Stačí ju zaliať horúcou vodou (môžete pokojne aj variť) a pridajte svoje obvyklé ingrediencie. Dávajte však pozor s množstvom, pretože pohánka je pomerne sýta. A pripravte si ju so zdravými tukmi v podobe kokosového oleja a ovocím. Pridajte za lyžičku arašidového masla. Pohánka je skvelá aj naslano, stačí len pridať vajce na mäkko a osoliť.

  1. Pohánkové palacinky

Pohánku nájdete aj vo forme múky, ktorá je skvelá na prípravu zdravých palaciniek. Zaobstarajte si proteínové maslá (s príchuťou bielej čokolády alebo lieskových orieškov) a poďte na to. K pohánkovej múke pridajte vajce, trochu vody a kvapku oleja, všetko zmiešajte dokopy a na miernom ohni si pripravte palacinky. Sú rovnako chutné ako palacinky z obyčajnej bielej múky, no môžete ich vďaka pohánke zjesť omnoho viac. Zdravé dobroty tak nikdy nechutili lepšie.

  1. Prílohy i šaláty

Okrem využívania pohánky vo forme múky alebo v kaši ňou môžete pokojne nahradiť aj bežnú prílohu hlavného jedla. Pohánka sama o sebe nie je ani sladká, ani slaná, tak pridajte do nech štipku soli, zmiešajte s opraženou cibuľkou a máte náhradu zemiakov či ryže. Pre milovníkov zdravej stravy môže byť naozaj náročné vydržať celý deň len na zeleninovom šaláte. Vyskúšajte do šalátu prihodiť pár lyžíc uvarenej pohánky, pridajte avokádo a kozí syr a uvidíte, ako vás obed zrazu zasýti a navyše vám bude poriadne chutiť!

Foto: pixabay.com