Zdravá a štíhla vďaka zelenine

Autor: Janka Radimáková, Publikované: 27. apríla 2013

Zdravý živnotný štýl predstavuje okrem pravidelného pohybu taktiež správne stravovacie návyky. Jednoznačne platí, že čím viac čerstvej zeleniny jete, tým lepšie. Do svojho tela tak prijímate množstvo prospešných vitamínov a minerálnych látok a v porovnaní s ovocím, z nej nepriberiete. Ak si na sladkom ovocí predsalen rada pochutnáte, do jedálnička ho zaraďte skôr v doobednom čase. Zeleninu si môžete dopriať kedykoľvek a žiadne tukové vankúšiky sa na tele neukážu.

Cvikla

Červená repa v surovom stave je výborným zdrojom kyseliny listovej a taktiež železa. Hoci je sladká, má málo kalórii. Pomáha telu v dôkladnom prekrvení orgánov i svalstva. Doprajte si ju tak často, ako sa len dá.

Hrášok

Mladý hrášok obsahuje vitamíny B, C, ale aj horčík, zinok a železo. Pravidelnou dennou konzumáciou dáte jeho účinkom zelenú. Ak nemáte k dispozícii čerstvý hrášok, uprednostnite mrazený hrášok pred tým presoleným zakonzervovaným.

Kaleráb

Ďalšia zeleninka, ktorú si bez préblémov viete dopestovať vo vašej záhradke. Kaleráb predstavuje významný zdroj vitamínu C, ďalej obsahuje železo, vápnik a fosfor. Spevňuje pokožku a vlasy a významne posilňuje imunitný systém. V neposlednom rade zlepšuje náladu a pomáha nám prekonávať stres a po tvrdom tréningu zasýti.

Mrkva

Jej pravidelnou komnzumáciou si zabezpečíte zníženie cholesterolu v krvi. Taktiež je účinnou regeneračnou potrevinou a odporúčame ju vyskúšať, keď sa cítite unavená. Je bohatým zdrojom beta-karoténu. Okrem neho obsahuje vitamíny B, C, D, E, K a z minerálov vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík i síru.

Paradajka

Vo veľkej miere obsahuje vitamíny A, B, a C, blahodárne pôsobí na imunitu nášho organizmu i pri trávení. Paradajka má málo kalórii a množstvo zdraviu prospešných látok, preto sa vo veľkej miere používa aj pri rôznych dietách. Vitamínovou bombou je paradajková šťava.

Paprika

Obľúbená zelenina, ktorá nezvykne chýbať v žiadnej kuchyni, je výborným zdrojom vlákniny. Odolnosť ciev podporujú draslík, horčík a fosfor. Zelené papriky obsahujú najviac množstva vitamínu C.

Reďkovka

Pri návšteve potravín neváhajte siahnuť po viazaničke červenej reďkovky. Obsahuje vitamín C, ďalej fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok. Odporúčame ju konzumovať ako prevenciu pred vznikom močových kameňov.

Uhorka

Veľmi obľúbené uhorky, sú prospešné nie len na kožu, sú taktiež platné pri odstaňovaní opuchov či liečbe zápchy. Ich pravidelná konzumácia je vynikájúcou prevenciou pred akýmikoľvek zápalovými problémami. Obsahujú vitamíny C, A, B1 a B6.

Výhodou zeleniny je, že ju môžete v primeranom množstve konzumovať aj tesne pred tréningom. Zaženiete hlad a prídete ťažobe v žalúdku. Pred cvičením sa odporúča konzumovať aj pečený zemiak v šupke. Môžete si ho smelo upiecť len tak v šupke a zjesť. Zabudnite však pri ňom na všetky vynikajúce dressingy, ktoré vás lákajú. Tento finančne nenáročný zázrak obsahuje všetky vitamíny, ktoré pred tréningom potrebujete. Nájdete v ňom draslík, vitamíny C, E a B6 a samozrejme železo.