Pečenie na zdravý spôsob

Autor: Bc. Karina Miartanová, Publikované: 18. júna 2017

Zdravá strava je najdôležitejším prvkom správneho životného štýlu. Ak cvičíte, staráte sa o svoj výzor, no nestravujete sa správne, robíte základnú chybu. Avšak, zdravá strava si so sebou prináša aj mnoho sebaovládania a pevnej vôle, čo najmä pri ženách nie je možné, pretože majú mlsné jazyky a sladké si nevedia odpustiť. Ak patríte k tejto skupine dám, naučte sa piecť zdravo bez múky a pridaného cukru a po zjedení nebudete musieť mať žiadne výčitky svedomia. Zabudnite na recepty starých mám, máme novú dobu!

Bez múky

Možno si poviete, že pečenie bez múky je viac-menej nemožné, no ste na veľkom omyle! Namiesto zaužívaných múčnych korpusov sa naučte robiť základ na tortu či koláč z orechov a datlí. Pozor, aj tu ide o veľké množstvo kalórií, no na druhej strane zdravé tuky, takže jeden kúsok denne neuškodí. Orechy je potrebné nechať cez noc rozmočiť, môžete si ich aj nakombinovať, najlepšie sú vlašské alebo mandle či kešu. Potom ich jednoducho rozmixujete s datľami, ktoré zabezpečia to, že vám hmota bude držať pokope. Vysteliete si formu a korpus je hotový, už len ho dajte na pol hodinu do mrazničky, nech vám stuhne.

Ak sa neviete múke vyhnúť, zvoľte jej „lepšiu“ verziu v podobe celozrnnej či špaldovej. Múku si môžete vyrobiť aj sami z ovsených vločiek, len ich pomeľte na jemný prášok.

Obmedzenie cukru

Ak sa rozhodnete pre vyššie spomenutý spôsob pečenia, potom by ste už nemali pridávať žiadny cukor a spoľahnúť sa na sladkú chuť datlí, prípadne iného použitého ovocia. Ak pečiete za pomoci tvarohu či ovsených vločiek, potom sa snažte sladkosť získať napríklad zo stévie. Najlepšie urobíte, ak použijete horkú čokoládu, kokos, citrónovú kôru či vanilku, ktoré dodajú koláču výraznú chuť a cukor ako taký vám ani nebude chýbať.

Množstvo receptov obsahuje maslo či iný tuk, ktorý slúži ako stužovadlo. Niet o čom rozmýšľať, jednoznačnou náhradou je kokosový olej, ktorý vám v chladničke krásne stuhne.

Foto: pixabay.com