Čo vám v kuchyni rozhodne nesmie chýbať

Autor: Redakcia Dianka.sk, Publikované: 2. apríla 2013

Kuchyňa, to nie je len miestnosť s kuchynskou linkou a spotrebičmi. V kuchyni by rozhodne nemali chýbať tie správne domáce potreby. Nejedna gazdinka by vám určite potvrdila, že bez nich to jednoducho nejde. Sú samozrejmosťou pri každodennom použití a rozhodne sú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne – srdca našej domácnosti. Je jedno či ste gazdinka, ktorá varí s láskou, alebo len tá, ktorá nestíha a často ohrieva jedlá z donáškovej služby. Kuchyňa by rozhodne mala byť správne vybavená. A čo by v jej základnom vybavení rozhodne nemalo chýbať?

  1. Taniere – práve na nich budete servírovať jedlo. Večera, obed, raňajky všetko sa podáva na tanieroch. Vyberte si jedálenskú sadu, len tak bude vaša tabuľa dokonale prestretá. Nezabúdajte, že na správne prestretom stole chutí jedlo oveľa viac.
  2. Hrnce – na prípravu jedla najdôležitejšia súčasť. Ak varíte, rozhodne by ste mali mať minimálne tri hrnce rôznej veľkosti vo svojej domácnosti. Ak však chcete ušetriť a zároveň mať všetko potrebné, hrncové súpravy sú tým správnym riešením.
  3. Doska na krájanie – mali by byť tri. Na mäso, zeleninu a na pečivo. Materiál dosky je len na vás. V ponuke ich nájdete široké množstvo a všetky materiály sú dobré na udržiavanie.
  4. Príbory – v základnej sade dostanete všetko po šesť kusov. Polievkové lyžice, vidličky, príborové nožíky a kávové lyžičky. Pre začínajúcu gazdinku to rozhodne ako základné vybavenie kuchyne stačí.
  5. Varešky a obracačky – aj tieto sa dajú kúpiť vo výhodných sadách, alebo jednotlivo. Nezabúdajte, že s jedlom manipulujete. Varešky a obracačky sú vtedy ideálnym pomocníkom.
  6. Panvice – na nich sa pripravuje viacero jedál. Šťavnaté mäso, hranolky, volské oko. So správne zvolenou panvicou sa vám podarí chutné jedlo ľahko a rýchlo.

Toto sú základné veci, ktoré by mali v kuchyni rozhodne byť. Jednu z nich sme však ešte nespomenuli, sú to kvalitné nože. Aké by mali byť, a ktoré budeme určite potrebovať? Je to rôzne. Ak nie ste práve milovníčka varenia postačí vám pri správnej údržbe aj jeden. Na druhej strane, ten kto varenie miluje využije aj viac ako 10 typov. Aj z tohto dôvodu pravidlo na počet nožov neexistuje. Minimálne dva by ste však rozhodne mali mať.

  • Základný kuchynský nôž, tak povediac na všetko. Jeho minimálna dĺžka sa pohybuje okolo 20cm, materiál je kvalitná oceľ a mal by vám doslova sadnúť do ruky.
  • Menší nôž na zeleninu, ktorý využijete na drobnejšie práce.

Ak sa rozhodujete medzi materiálom, vedie oceľ. Ľahko sa udržuje, brúsi a je maximálne odolná. V dnešnej dobe však nie sú ničím nezvyčajné ani keramické nože. Využívajte ich však na zeleninu, či prípravu mäkkých jedál. Pri spadnutí, či prerezaní kosti sa poškodia a stratia na svojej funkčnosti.

V prípade, že vo svojej kuchyni nájdete tieto základne domáce potreby stane sa pre vás varenie a servírovanie hračkou. A aj zarytá odporkyňa varenia, zvládne tieto chvíle ľahko a s hravosťou. Nezabúdajte, že správna príprava a aj správne stolovanie sa podpisuje na chuti a kvalite jedla. So správne vybranými pomocníkmi bude vaše jedlo chutiť ako z rozprávky.

Foto: Pixmac.sk, Benjamin Busche – flickr