Naše zdravie

4 tipy ako variť zdravšie

Radi by ste chytili trendovú vlnu ľahkej a zdravej kuchyne, no nedarí sa vám? Možno len neviete ako na to. Inšpirujte sa našim článkom a odľahčite svojmu žalúdku. Prospeje vám to viac, ako by ste čakali.

Kvalitné suroviny

Tie sú základom každej kuchyne. Používajte čerstvé a podľa možnosti sezónne suroviny. Nesnažte sa za každú cenu zohnať v zime napríklad jahody. Aj Maruška by sa pre ne musela v snehu brodiť do najbližšieho supermarketu a aj tak by našla akurát tie dokonalé bakelitové bez chuti. Pri zásobovaní potravinami sa tiež oplatí vsadiť na lokálnych dodávateľov a trhy s ovocím, zeleninou alebo mliečnymi výrobkami.

Čo si napríklad pripraviť chutnú tekvicu?
Čo si napríklad pripraviť chutnú tekvicu?

V jednoduchosti je krása

Ak chcete variť zdravšie, musíte opustiť svoju fascináciu umelými príchuťami polotovarov. Tie sú aj tak tvorené veľkým množstvom cukru, škodlivých tukov a rôznych farbív. Nič, za čím by vám malo byť smutno. Život predsa nie je o náhradách, ale skutočných prežitkoch. Nepoužívajte rôzne dochucovadlá a mix korenín s exkluzívnymi názvami a pochybným obsahom. Naštartujte mlynčeky na korenie, pridajte čerstvé či sušené bylinky a uvidíte, že výsledok bude čarovne voňavý.

Využiť môžete kombinovaný mlynček na korenie a soľ.
Využiť môžete kombinovaný mlynček na korenie a soľ.

Sledujte čo je in

Trendy vo varení sa oplatí sledovať. Lenže nie bezhlavo, ale kriticky. Študujte odborné články a literatúru, vzdelávajte sa a získané informácie si overujte. Verte však aj svojej intuícii a chutiam. Hrnce nemusia byť plné kokosových produktov len preto, že je to teraz v móde. V našich podmienkach sme viac zvyknutí na kvalitnú bravčovú masť – tak prečo ju nepoužiť?

Ideálne je keď máte na rôzne pokrmy rôzne hrnca ...
Ideálne je keď máte na rôzne pokrmy rôzne hrnca …

Menej mäsa

Človek je tvor všežravý a jednotvárna strava mu neprospieva. Radšej však jedzte viac zeleniny ako mäsa. Živiny z nej nenahradíte tak ľahko ako tie z mäsa. Miesto neho skúste do svojho jedálnička zaradiť strukoviny – šošovicu, hrach a fazuľu. Obsahujú kvalitné a lepšie stráviteľné bielkoviny ako tie, ktoré sú v mäsku. Kreatívni môžete byť aj pri ich príprave – použite napríklad panvice wok alebo skúšajte rôzne varianty ich príprav.